Khamis, 16 Julai 2009

Di mana boleh dapat kad Touch N Go atau Smart Tag?


Musim raya bakal tiba tak lama lagi. Bila raya, jalan dan highway pastinya sesak dengan kenderaan. Semuanya akan beratur panjang demi membayar tol. Kalau masih terkorek-korek duit syiling tu kira susah jugak tu untuk melancarkan perjalanan.

Rancanglah perjalanan anda dengan baik kalau anda berjalan jauh. Pastikan kad touch n go berbaki sekurang-kurangnya RM50. Servis kereta anda. Ingat orang yang tersayang dan berhati-hatilah di jalan raya.

Cepat-cepat lah cari kad Touch N Go pada pemandu-pemandu yang bakal pulang berhari raya di kampung. Kalau anda pasang pulak lagi kad Touch N Go dengan Smart Tag memang terbaik la. Bukan sahaja memudahkan anda, tak perlu terkorek-korek cari duit syiling, tak perlu nak berhenti lama-lama, tak perlu asyik tekan break saja, masa pun lebih jimat.

Penggunaan kad Touch n Go beserta smart tag boleh menjimatkan masa sehingga 4 kali ganda selain memudahkan perjalanan anda. Harga satu unit smart tag ialah RM 120. Harganya agak mahal, tapi masa yang anda boleh jimat atas jalan saya rasa berbaloi untuk jangka panjang.

Bukan semua tempat ada jual smart tag. Ia memang kena cari kat tempat tertentu sahaja.

Kalau anda mahu jumpa sendiri dengan wakil touch n go bolehlah ke hubs mereka. Hubs Touch n Go ni kira macam pusat servis, ofis yang anda boleh jumpa untuk beli, komplen atau membuat urusan lain yang berkaitan dengan touch n go.

Lokasi hubs utama Touch n Go ialah seperti berikut:

The Sphere
Unit G-6, Ground Floor , The Sphere
No. 1, Avenue 1
Bangsar South
No. 8, Jalan Kerinchi
59200 Kuala Lumpur

KL Sentral Station
Lot 17 Departure Hall,
Level 1 KL City Air Terminal,
KL Sentral Station,
50470 Kuala Lumpur
Johor Bahru
Wisma Nufri, No. 12D,
Jalan Yahya Al-Datar,
Johor Bahru, Johor

Putrajaya (mini hub)
JPN Putrajaya,
No 20, Persiaran Perdana, Presint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan,
62551 PUTRAJAYA, Malaysia

(Sudah ditutup)

KLIA 
(Sudah ditutup pada 30 Januari 2015)

Kaunter Khidmat Pelanggan Plaza Tol (yang terpilih) juga ada menjual kad touch n go.

Untuk beberapa highway terpilih seperti SILK, di kauter plaza tol Sungai Ramal dari Kajang hala ke Putrajaya, ada dibuka kaunter tambah nilai dimana anda boleh topup kad touch N go anda direct dari kaunter bayaran tol. Jadi orang-orang Kajang, Semenyih dan sekitarnya boleh topup di sini jika anda menuju ke arah Putrajaya.

Untuk pengguna Highway SKVE selepas je keluar tol Ayer Hitam menuju arah Putrajaya, anda akan nampak stesen minyak SHELL di sebelah kiri anda, sebelum memasuki kawasan CAMERA SPEED TRAP. Kat stesen SHELL tu anda boleh topup kad touch N go anda.

Untuk penduduk sekitar Telok Panglima Garang, anda boleh reload kad Touch n Go anda di stesyen minyak Petronas berhampiran (sebelum) Jomalina.

Kalau anda reload Touch N Go di kedai seven eleven yang terpilih pun boleh juga tapi diaorang kenakan cas tambahan. Nanti kalau ada GST cas ni mungkin bertambah. Jadi reload dengan pihak Touch N Go lebih menjimatkan anda.

Mesin ATM Maybank dan CIMB turut menyediakan khidmat tambah nilai touch n go.

Yang best pakai smart tag ialah kemudahan pembayaran. Bukan sahaja jimat masa, anda juga nampak bergaya bila potong Q dan terus mara ke depan sedangkan kereta lain yang mewah pun sedang terhegeh-hegeh beratur nak bayar guna duit tunai. Time ni anda rasa best sangat dan bebaloi pakai Smart Tag, walaupun kereta anda mungkin tak sehebat mana.

Untuk maklumat yang terkini dan update semasa, anda boleh juga ke laman FB mereka di link berikut iaitu laman Facebook rasmi mereka di  FB Touch N Go.

Untuk bercakap sendiri dengan pihak Touch n Go, silalah menelefon ke pusat khidmat pelanggan mereka di talian 03-27148888.

Banyak plaza tol utama juga dijangka tidak lagi akan menerima duit tunai untuk melancarkan operasi mereka. Jadi elok sangat la anda cari kad Touch n Go. Kalau tak ada tu kira ketinggalan sangat. Lagipun Touch n Go ni dah pakai selain dari tol seperti untuk bayar parking di Alamanda atau IOI Putrajaya. Senang dan jimat masa, tak perlu cari mesin bayar tiket dan beratur lagi.

Laporan terbaru dari Lembaga Lebuhraya Malaysia bertarikh 9 September 2015 menyatakan menjelang tahun 2017 semua lebuhraya akan menerima bayaran secara elektronik sepenuhnya, maka ini bermakna tiada lagi bayaran secara tunai. Jadi mahu tak mahu anda kenalah berubah dan mula mencari kad touch n go mulai sekarang!

Kalau semua dah tak boleh macam mana?

Ada kad pengenalan kan? My kad. Tengok belakang dia ada macam ni tak?













Kalau ada tahniah, itu maksudnya kad penegenalan anda BOLEH dijadikan kad touch n go, dengan syarat anda tambah nilai secara sah.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

yup... reload dekat atm pun boleh. prefer cimb bcoz no charge fee..