Khamis, Julai 16, 2009

Di mana boleh dapat kad Touch N Go dan Smart Tag?


Musim raya bakal tiba tak lama lagi. Bila raya, jalan dan highway pastinya sesak dengan kenderaan. Semuanya akan beratur panjang demi membayar tol. Kalau masih terkorek-korek duit syiling sambil menekan-nekan break kereta, fuh... tu kira susah jugak tu untuk melancarkan perjalanan yang jauh lagi penat.

 Jadi dekat mana nak cari kad touch n go? OK senang jer kalau anda orang Putrajaya sangat mudah. Pergi ke Alamanda, cari farmasi Watson. Kat situ ada jual kad touch n go. Kalau anda beli barang Watson lebih dari rm 100 anda siap dapat free lagi kredit kat dalam kad touch n go itu. Itu senang kalau orang Putrajaya. So orang lain macam mana?

Kalau nak cari kad touch n go sila klik SINI.

Rancanglah perjalanan anda dengan baik kalau anda berjalan jauh. Pastikan kad touch n go berbaki sekurang-kurangnya RM50. Bukan apa, dah tak payah fikir nak topup pulak, lagi satu hal.

Cepat-cepat lah cari kad Touch N Go pada pemandu-pemandu yang bakal pulang berhari raya di kampung. Kalau anda pasang pulak lagi kad Touch N Go dengan Smart Tag memang terbaik la. Bukan sahaja memudahkan anda, tak perlu terkorek-korek cari duit syiling, tak perlu nak berhenti lama-lama, tak perlu asyik tekan break saja, masa pun lebih jimat.

Penggunaan kad Touch n Go beserta smart tag boleh menjimatkan masa sehingga 4 kali ganda selain memudahkan perjalanan anda. Harga satu unit smart tag ialah RM 120. Harganya agak mahal, tapi masa yang anda boleh jimat atas jalan saya rasa berbaloi untuk jangka panjang.

Bukan semua tempat ada jual smart tag. Kalau nak beli smart tag memang kena cari kat tempat tertentu sahaja. OK lah sebelum beli smart tag kena la ada kad dulu, kad touch n go.

Kalau anda mahu jumpa sendiri dengan wakil touch n go bolehlah ke hubs mereka. Hubs Touch n Go ni kira macam pusat servis atau ofis yang anda boleh jumpa untuk beli, komplen atau membuat urusan lain yang berkaitan dengan touch n go.

Lokasi hubs utama Touch n Go ialah di lokasi-lokasi berikut:
The Sphere
Unit G-6, Ground Floor , The Sphere
No. 1, Avenue 1
Bangsar South
No. 8, Jalan Kerinchi
59200 Kuala Lumpur
NU Central

KL Sentral Station
Lot 17 Departure Hall,
Level 1 KL City Air Terminal,
KL Sentral Station,
50470 Kuala Lumpur
Johor Bahru
Wisma Nufri, No. 12D,
Jalan Yahya Al-Datar,
Johor Bahru, Johor

Selain dari lokasi di atas, kaunter Khidmat Pelanggan Plaza Tol (yang terpilih) juga ada menjual kad touch n go.

Anda juga boleh cuba cari hub bergerak iaitu van touch n go yang menjadi hub bergerak mereka. Untuk maklumat tentang lokasi van anda perlu mengikuti maklumat terkini dari laman facebook pihak touch n go.

Untuk maklumat yang terkini dan update semasa, anda boleh terus ke laman FB mereka di link berikut iaitu laman Facebook rasmi mereka di  FB Touch N Go.

Untuk bercakap sendiri dengan pihak Touch n Go, silalah menelefon ke pusat khidmat pelanggan mereka di talian 03-27148888.

Anda boleh juga membeli kad touch n go di premis rakan perniagaan mereka iaitu farmasi Watson.

Laporan terbaru dari Lembaga Lebuhraya Malaysia bertarikh 9 September 2015 menyatakan menjelang tahun 2017 semua lebuhraya akan menerima bayaran secara elektronik sepenuhnya, maka ini bermakna tiada lagi bayaran secara tunai. Jadi mahu tak mahu anda kenalah berubah dan mula mencari kad touch n go mulai sekarang!

Kalau semua dah tak boleh macam mana?

Ada kad pengenalan kan? My kad. Tengok belakang dia ada simbol macam ni tak seperti dalam kotak merah kat bawah?













Kalau ada tahniah, itu maksudnya kad pengenalan anda BOLEH dijadikan kad touch n go, dengan syarat anda tambah nilai secara sah. Jadi tak payah la nak cari kad lain.

Fakta menarik:

Kalau anda guna kad touch n go semasa menaiki tren MRT Sungai Buloh Kajang, anda akan mendapat diskaun 20 % pada harga asal tiket.
*( Tertakluk pada polisi syarikat PRASARANA)

Update terkini: Anda kini boleh juga membeli kad Touch N Go secara terus dari laman web pembelian secara online yang popular malaysia iaitu LAZADA. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...